tiistai 17. tammikuuta 2012

Soijanakkihodarien comeback

Muistaako kukaan muu soijanakkihodarikojua? Sitä, joka törötti viime vuosikymmenen alussa Vanhan ylioppilastalon edessä aina Club Kajalin aikaan ja on syöpynyt ainakin minun ja ystävieni muistoihin yhtä tiiviinä lauantaiperinteenä kuin Kajalin goottiystävällinen kasarimusiikki. Sitä, jonka takia tämä 20-vuotias tuleva ruokabloggaaja palellutti itsensä talvisin rynniessään  kesken clubbailun ulos hodarille - ilman talvitakkia tietenkin. Sitä, jonka äärelle käveltiin kolme kilometriä kaatosateessa, kun teki vähän mieli. Sitä, josta koko kajalskene puhui kuin parhaimmastakin fine dining -ravintolasta ja piti omanaan.

Entä muistatteko siitä syntyneen kriisin, kun eräänä lauantaina vuonna 2005 koju ei enää ollutkaan vanhassa tutussa paikassa? Minä muistan. Yksi aikakausi oli ohi ja vatsani jäi huutamaan ikuista soijanakkihodarinälkäänsä. Menikin melkein seitsemän vuotta, ennen kuin sain sen tyydytettyä. Asiaan saattoi vaikuttaa täydellisen hodarisämpyläohjeen löytäminen.


Heléne Johanssonin kirja Leipä lupaa, ettei näiden helppojen hot dog -sämpylöiden jälkeen halua enää ikinä ostaa kaupan kumisia ja vanhettuneita vehnätaskuja. Olisin joutunut leipomaan pullia jossain vaiheesa joka tapauksessa, mutten kiellä, etteikö tämä lupaus olisi vain vauhdittanut tahtia. Tuoreita hodarisämpylöitä ja soijanakkeja! Voi lääh!

Eikä luvannut Heléne liikoja, sillä sämpylät todella onnistuivat yli odotusten. Samoin toki hodaritkin. Väliin laitoin soijanakkien lisäksi chilistä sinappia, maustamatonta majoneesia ja karamellisoitua sipulia, jonka ohjeen löysin Sillä Sipulien blogista. En jaksa copypastata, mutta sämpylöiden ohje on pakko jakaa täälläkin.


Kirjan mukaan taikinasta pitäisi tulla 25 sämpylää. Puolitin ohjeen ja sain kasaan kymmenen. Ei kai se sitten ole niin justiinsa. Mittasin ainemäärät grammoina, kuten leipien kohdalla suositellaan, mutta koska kaikilla ei varmastikaan ole keittiövaakaa (HANKKIKAA!), helpotin elämäänne ja muutin määrät myös deseiksi. Jos haluat hodarisämpylöistä tummempia, korvaa 150 g (2,5 dl) vehnäjauhoista ruis- tai grahamjauhoilla.

HOT DOG -SÄMPYLÄT (noin 25 kpl)

500 g (5 dl) täysmaitoa
75 g hiivaa
750 g (12,5 dl) vehnäjauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita
15 g (1 rkl) hienoa merisuolaa

1. Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia.
2. Jaa taikina 25 osaan. Pyörittele paloista 12 cm:n pituisia sämpylöitä. Laita ne leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota kaksinkertaisiksi huoneenlämmössä 1½ tunnin ajan.
3. Aseta uuni 225 asteeseen. Nosta sämpylät uuniin ja paista niitä noin 10 minuuttia.
(4. Heti kun leivät ovat hiukan jäähtyneet, pakasta ne, joita et aio käyttää samana päivänä.)

Ohje: Heléne Johansson: Leipä (s. 104)

Psssst. Tällä sanalla ohjeella syntyy sämpylät myös hampurilaisiin!


18 kommenttia:

  1. ai kajalscene :) siellä tuli tosiaan joskus käytyä joka viikonloppu

    VastaaPoista
  2. Kaipa tuossa voisi suoraan käyttää Lidlin sämpyläjauhoja (monen viljan seos). Hyviltä näyttävät kyllä

    VastaaPoista
  3. siistit vesileimat. vois olla isommalla niin kukaan ei varastais kuvia?

    VastaaPoista
  4. Soijanakkihodarit rules! Vois yrittää vääntää tuosta jotain vehnätöntä versiota ehkä. :) Vaikka koostumus saattaa hieman kärsiä toki.

    VastaaPoista
  5. Aleksi: arvasin, et sääkin!

    Anonyymi: voipi olla, että voi. Ja kiitos :)

    Anonyymi: Ennakkotapausta odotellessa. Siihen asti olkoon tuota kokoluokkaa. (Oikeasti ottaisin melkein kohteliaisuutena, mikäli joku käyttäisi kuviani ilman lupaa)

    Hosuli: niin rules!

    Anni: säki! hyvä hyvä! :)

    VastaaPoista
  6. Tutun näköinen tuo alin hodarikuva, luulen nähneeni lähes samanlaisen aiemminkin. Siinä tais tosin toisessa kädessä olla oluttölkki. No, eipä kai ruokaa voi kovin monella tapaa kuvata.

    VastaaPoista
  7. Kaisa: Ruokahommia-blogissa on samantyylinen kuva.

    VastaaPoista
  8. Flowssa on ollut ainakin kahtena viime vuotena jo Nakki-muonituksen hodarikoju, jossa kaikki hodarit on tehty pyydettäessä soijanakeista. Ja ne muut täytteet! Ihania salsoja, marinoituja sipuleita, herkullisia juustoja raasteena ym. Nam!

    VastaaPoista
  9. Moikka!

    Voisitko vinkata, mitkä soijanakit on hyviä, kun ei ole tullut niitä vielä koskaan ostettua? :)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Jutta: En ole käynyt Flowssa sitten vuoden 2008, mutta pikkulinnut ovat laulaneet tuosta kojusta. Raaskiskohan sitä ostaa lippu ihan vain soijanakkihodarien takia? ;)

    Kirsi: perusmarketeista löytyy pakastealtaasta Hälsan Kökin vihreässä paketissa olevia soijanakkeja, joita itse käytän. Niissä tosin on käytetty kananmunaa ja ovat hieman hintavia. Jos haluat täysin vegaanisia soijanakkeja, niin mm. Ruohonjuuressa myydään Pikkupojan nakkeja (tiedän, korni nimi), joista olen tykännyt myös.

    Kumpienkin nakkien kohdalla riittää pannulla paistaminen. Keittämistä en suosittele. Nakeista tulee silloin ryttisiä.

    Ja mukavaa viikonloppua myös sinulle!

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Oi nam, kiitos tästä, tätä täytyykin kokeilla kunhan seuraavan kerran soijanakki/hodarihimo iskee! Minun hodarinautintoon kuuluu ehdottomasti myös kurkkusalaatti sekä kuivattu sipulirouhe. Ja nimenomaan keitetyt soijanakit; eivät ne rytisty kunhan ei keitä liian pitkään, ihan muutama minuutti riittää läpikuumenemiseen :)

    VastaaPoista
  13. Hehee, mahtavaa! Aloitin nimittäin juuri samanlaisen projektin ja juurikin saman kirjan (sekä kesällä saadun yleiskoneen) innoittamana!

    Ja samaista ykeiskonetta käytin ekan kerran tehdäkseni juurikin samoja hodarisämpylöitä :) Toimii! Ja niin hauska seurata mitä leipiä bongailet testattavaksi, katsotaan syntyykö jatkossakin samoja!

    http://herkkujakoukku.blogspot.com/2011/06/hodareita.html

    VastaaPoista
  14. Pistaasia: heh, oon siis keittänyt nakkejani liian kauan. Edellisessä blogissani oli jopa kuva yhdestä ryppynakista, eikä se ollut kovin kaunista katseltavaa ;). Ja kuivattu sipuli on täälläkin ihan must, jos ei ole karamellisoitua sipulia tarjolla.

    Jytis: Haa, samis! Mulla on siis missiona leipoa koko tuo kirja läpi tämän vuoden aikana. Kaikkia ohjeita en bloggaa, mutta tällaiset timantit on saada muidenkin tietoisuuteen :)

    VastaaPoista
  15. Hieno missio, rispekt! Mä yritän saada aikaan leivän kuussa, katotaan saanko edes sitä aikaan. Timatteja odotellessa!

    VastaaPoista
  16. OOoo, mun on enemmäm ikävä noita vuosia soijanakkihodarien kuin ite Kajalin takia. :D

    VastaaPoista
  17. Mulla on kyllä vähän ikävä Kajaliakin... Mutta hodarit todellakin vie voiton!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...