sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Kesäkeiton lyhyt oppimäärä

Oli aikoja, jolloin minäkin luulin kevytmaidon kuuluvan kesäkeittoon ja antavan liemelle sen valkoisen värityksen. Nykyään samanlainen emämoka olisi väittää, että vehnä kuuluu ruislimppuun, sillä kyllä maistuvin liemi syntyy suurustamalla ja kermalla. Ja pienellä lorauksella kuivaa valkoviiniä ja hyppysellisellä sitruunankuoriraastetta. Lupaan, ettei paatuneempikaan kesäkeiton vihaaja voi inhota tätä soppaa.



Julkaisin ohjeen aikanaan vanhan blogin puolella, mutta kertaus ei liene pahitteeksi.

12 kiinteää varhaisperunaa
5-6 varhaisporkkanaa
1 pieni kukkakaali
2 kesäsipulia varsineen
100 g sokeriherneenpalkoja (tai tuoreita herneitä)
1 l vahvaa kasvislientä

SUURUSTE
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa


LISÄKSI
2-5 rkl voita
2-3 tl raastettua luomusitruunan kuorta
1 tl valkopippuria myllystä
1 tl sokeria
(suolaa)


1. Pese perunat ja porkkanat puhtaiksi. Paloittele ne kukkakaalin kanssa. Viipaloi sipulit ja varret. 
2. Laita perunat ja porkkanat kattilaan. Kaada päälle sen verran kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Säästä loppu liemi suurusteen tekoon. Keitä kasviksia noin 5 min. Lisää kukkakaali ja sipuli. Jatka keittämistä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä, noin 10 min.
3. Tee suuruste kasvisten kypsyessä: Sulata voi kattilassa. Sekoita jauhot joukkoon ja anna niiden kypsyä hetki, mutta älä ruskista. Kaada viini ja sen jälkeen kerma kattilaan koko ajan vatkaten. Lisää kasvisliemi. Anna seoksen kypsyä miedolla lämmöllä noin 5 min.
4. Kaada kerma-kasvisliemisuurus kasvisten joukkoon. Lisää herneenpalot. Kiehauta. Viimeistele keitto sitruunankuoriraasteella, sipulinvarsilla, voilla ja yrteillä. Mausta valkopippurilla, sokerilla ja tarvittaessa suolalla.

Alkuperäinen ohje: Sanna Kekäläinen, Glorian R&V 4/2010


8 kommenttia:

  1. Kyl nyt on semmonen homma että teen tätä ens viikolla. Oon aina inhonnut maitopohjaista, herneitä lilluvaa kesäkeittoa. Ja sitäkin enemmän sellasia muka-paranneltuja versioita, joihin on tungettu sekaan jotain sulatejuustoo! Mut aah, tässä versiossa ollaan kyl perusasioiden äärellä.

    VastaaPoista
  2. TEE! T:kin tykkää tästä, vaikka muuten inhoaa kesäkeittoa. Se juttu on nimenomaan tossa liemessä ja siinä, että vihannekset on tuoreita ja sesongissa :)

    VastaaPoista
  3. Anonyymi4/7/11 12:08

    Aah ihanaa, kunnollista ja maukasta kesäkeittoa ei voita mikään. Itse teen kesäkeiton Mysi Lahtisen ohjeistuksella, eli oikeaa voita ja maitoa. Valkkaria vois vielä kokeilla soppaan :)

    Meillähän on tossa lähellä lähiruokapuotikin, josta voi hakea lähitila Ahlmanin raakamaitotuoteita. Ja kaikkia muitakin herkkoja. Lisäksi sain Katilta kasan kesäkurpitsaa ja sipulia kun se nyt on tuolla Lepaalla duunissa. Kokkaaminen tuntuu sata kertaa ihanammalta, kun tarpeet on lähistöltä kotoisin.

    -Anna

    VastaaPoista
  4. Anonyymi4/7/11 12:09

    Ai niin, semmoista korjaisin ohjeesta, että mitäs pahoittelemista kukkakaalilla ja muilla vihanneksilla on? ;) Jään jumiin pikkuseikkoihin...

    VastaaPoista
  5. Anna: kappas, korjaan virheen.

    VastaaPoista
  6. Hupskeikkaa. Tämä puhuttelee jopa minua. Vaikka vihaankin kesistä yli kaiken. Ehkä en enää kohta.

    VastaaPoista
  7. Tää on kyllä paras ohje kääntämään kesäkeitonvihaajan pään (esim mun). Käytössä myös (kohtuullisen samanlaisena) aina julkaisustaan asti minulla!

    VastaaPoista
  8. Maitopohjainen kesäkeitto ei ole minun inhokkini. Varsinkin herneistä pidän siinä mukana.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...