lauantai 23. heinäkuuta 2011

Kaalikääryleitä kantarelleista ja puolukkarisottoa

En yleensä osallistu reseptikilpailuihin, sillä muistan meneväni aina jäihin haasteissa, joissa resepti on kehitettävä jotain tiettyä raaka-ainetta hyödyntäen. Poikkeus vahvistaa nyt säännön, sillä en voinut vastustaa väkeviä marjaviinejä valmistavan Chymoksen tarjoamaa mahdollisuutta osallistua kilpailuunsa ja kehittää kotiini toimitetuista marjaviineistä kaksi reseptiä.




Haaste vaikutti aluksi aika mahdottomalta, sitten minä epätoivoiselta ja lopulta kuitenkin ihan helpolta. Rupesin miettimään, missä ruuissa käytän normaalistikin valko- tai punaviinia ja sopisiko joku marjaviini niiden tilalle. Lähdin testaamaan asiaa puolukkaisella risotolla, jossa korvasin normaalisti käyttämäni valkoviinin Chymoksen ruska-viinillä. Toimii! Puolukkarisoton seuraksi rullailin kantarellitäytteisiä kaalikääryleitä, sillä ajattelin uunissa muhineen kaalin, puuromaisen riisin ja puolukan olevan aika klassinen ja skandinaavinen tiimi.Toistan itseäni, mutta: TOIMII!


 KAALIKÄÄRYLEET

1 kaalinpää
200 g pakastepinaattia
3/4 dl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
1 rkl voita
1/2 l kantarelleja
1 rkl tuoretta timjamia ja salviaa hienonnettuna
1 luomumuna
vajaa desi edamjuustoraastetta
1/2 l kasvislientä
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria

1. Kiehauta kasvisliemi isossa kattilassa. Leikkaa pois kaalinkerän kova kanta. Laita kaalinkerä kiehuvaan liemeen ja keitä 10 minuuttia. Valuta ryöpätty kaalinkerä lävikössä. Irrota lehdet varovasti ja poista niistä paksuimmat osat.
2. Sulata pinaatti ja purista siitä mahdollisimman paljon nestettä pois. Sekoita korppujauhot kermaan ja anna turvota.
3. Puhdista ja hienonna kantarellit. Sulata 1 rkl voita kattilassa, lisää sienet ja hienonnetut yrtit ja kuullota muutama minuutti. (VINKKI: jos teet kaalikääryleiden kanssa risottoa, älä tiskaa kattilaa välillä. Sienestä irronnut neste antaa risotolle mahtavan maun.)
4. Sekoita pinaatti ja sienet, korppujauhot, kakananmuna ja juustoraaste. Mausta seos suolalla ja vastajauhetulla pippurilla.
5. Laita runsas ruokalusikallinen täytettä jokaiselle kaalinlehdelle. Taita lehdet pieniksi kääryleiksi ja nosta ne liitoskohta edellä uunivuokaan. Kaada päälle niin paljon kasvislientä, että kolmasosa kääryleiden korkeudesta jää pinnan yläpuolelle. Ripottele kääryleiden päälle vielä sokeria, joka karamellisoituu uunissa rapsakaksi. Hauduta 175 asteessa noin 40 minuuttia.



 
PUOLUKKARISOTTO

3 dl risottoriisiä
2 rkl voita
n. 2dl Chymos Ruska Väkevää Puolukkaviiniä
n. 8 dl vahvaa kasvislientä
loraus kuohukermaa
1½ dl puolukoita
(timjamia)

1. Sulata voi pannulla miedossa lämmössä. Kaada riisi pannulle ja sekoita. Lisää väkevä puolukkaviini ja anna viinin ímeytyä riisiin samalla sekoitellen.
2. Lisää kasvislientä vähitellen desi kerrallaan koko ajan sekoitellen, kunnes riisi on lähes kypsää ja risoton koostumus ihanan puuromaista. Lisää kerma  ja puolukat. Viimeistele isolla voinokareella ja tuoreella timjamilla. Tarjoile heti.



8 kommenttia:

  1. Viimeaikoina täällä on ollut aika paljon kirjoituksia, jotka eivät itseäni kosketa isommin (olen seuraillut kuitenkin jo varmaan pari vuotta?), mutta nyt!

    Ihana ja loistava kirjoitus! Mahtavia reseptejä, jotka iskee just nyt!

    Jee!

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos ihana :)

    Olen ottanut sen linjan, että kirjoitan tänne juur niistä asioista, jotka kulloinkin liikuttaa itseäni. Eli siis muustakin kuin ruuasta. Näin ei synny välttämättä kyllästymistä ja blokkia, ainakaan niin herkästi, ja bloggaaminen tuntuu kivemmalta :)

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä tosi hyviltä nuo kaalikääryleet! Pitää varmaan kokeilla jonain päivänä :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Emmi! Kävin piipahtamassa myös blogissasi ja meni kyllä lukulistalle samantien. Ihania herkkuja :)

    VastaaPoista
  5. Puolukkarisotto on kyllä törkeen hyvää ja kai se on uskottava, että Chymoksen litkut toimii jos sä kerran niin sanot. Tartteepa kokeilla risottoa kaaliruoan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No enpä lähtis noita Chymokseja ihan marjarisottoja varten hankkimaan, mutta jos niitä sattuu kaapissa olemaan, niin niihin niitä saa ainakin hukutettua :D

      Poista
  6. Onpas hienosti oivallettu ja aivan ihana kuva. Eikö ole hienoa, kun alkaa taas olla valoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai onko hienoa? NO ON! Juuri viime viikolla huomasin, että arki-iltaisin tehty ruoka ei olekaan enää keltaista vaan sinistä! Ja toivottavasti ihan kohta ihan normaalin väristä ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...