maanantai 26. joulukuuta 2011

Taivaallinen talvisalaatti

Turvottiko joulu? Suosittelen mainonnallaan päivittäistä raivoa valtakuntaan levittävien ruuansulatusjugurttien sijasta pientä kevennystä välipäiville. Vähäkin riittää.


Bloggasin tämän taivaallisen talvisalaatin ohjeen ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten vanhan blogin puolella ja porkkanat ovat paahtuneet sen jälkeen keittiössämme talvisin säännöllisin väliajoin. Salaatin mausteissa ja raaka-aineissa piilee niin hurmaavat makunyanssit, että ah, täydellistä! En kykene muuta kuin kittämään Jamie Oliveria tästäkin ohjeesta.


TALVISALAATTI (neljälle)

500 g porkkanoita
2 tl kokonaisia kuminansiemeniä
1-2 kuivattua chiliä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä, kuorittuina
4 oksaa tuoretta timjamia, lehdet riivittyinä (tai kuivattua vastaavasti)
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
1 appelsiini halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna
3 kypsää avocadoa
4 x 1cm viipale ciabattaa tai muuta hyvää leipää
2 kourallista hyviä salaatteja
(2 nippua krassia)
1,5 dl ranskankrmaa
4 rkl paahdettuja siemeniä

1. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. 
2. Pese porkkanat huolellisesti ja halkaise pituussuunnassa, jos ne ovat isohkoja. Keitä porkkanoita suolavedessä noin 10 minuuttia, kunnes ovat melkein kypsiä.
3. Porkkanoiden kiehuessa sekoita mausteseos: murskaa huhmaressa chilit, kumina, pippuri ja suola. Lisää valkosipuli ja timjami ja jatka nuijimista kunnes muodostuu tahna. Lorauta sekaan oliiviöljyä niin, että se peittää tahnan runsaasti, ja lorauta sekaan vielä vähän viinietikkaa. 
4. Kun porkkanat ovat juuri ja juuri kypsiä, siirrä ne vuokaan/pellille ja kaada päälle mausteseos. Laita appelsiinin ja sitruunan puolikkaat vuokaan porkkanoiden viereen, leikkauspinta alaspäin. Paahda uunissa noin 30 minuuttia.
5. Kun paahtuminen on meneillään uunissa, puolita avocadot, poista kivet ja irrottele hedelmäliha varovasti. Leikkaa viipaleiksi ja laita isohkoon kulhoon. Kun porkkanat ovat saaneet tarpeekseen paahteesta, lisää ne avocadojen sekaan. Purista appelsiinin ja sitruunan mehut (varovasti, mieluiten pihtien avulla!) kulhoon, lisää saman verran oliiviöljyä ja pieni luraus punaviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Liruttele kastike porkkana-avocadokulhoon. Sekoittele varovasti jotta kastiketta tarttuu kaikkiin herkkuihin.
6. Paahda leipäviipaleet, revi palasiksi ja lisää kulhoon. Huuhtele ja kuivaa salaatit, revi kulhoon ja sekoita. Siirrä salaatti halutessasi laakealle vadille tai annoksiksi lautasille. Lusikoi päälle ranskankermaa, ripottele paahdetut siemenet ja halutessasi vielä oliiviöljyä.

Ohje: Jamie Oliver: Jamien Kotona (s. 370)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...