lauantai 10. joulukuuta 2011

Sosekeiton lyhyt oppimäärä

Hei rakas blogi, mukava nähdä jälleen! Uskotko, että olet vellonut mielessäni kuin etova suklaakonvehtiähky vatsassani, mutta blogausinpiraatio on siitä huolimatta painanut päänsä piiloon? Palasin silti, sillä nyt on painavaa asiaa. Nimittäin kasvissosekeitoista!


Epäonnisena kuuluin pitkään heihin, jotka eivät ikinä onnistu sosekeitoissa. Tein kaiken väärin: lisäsin liikaa nestettä, jätin soseen sekaan paakkuja ja muita sattumia, käytin sataa ja yhtä maustetta peitelläkseni halvan kasvisliemikuution aromia ja lopuksi nakkasin joukkoon vielä kimpaleen tuorejuustoa tehdäkseni keitosta edes etäisesti maukasta.

Ei näin.

O-n-n-e-k-s-i  ryhdyin taannoin pohtimaan sosekeiton anatomiaa hieman syvemmälle ja tajusin,  että hyvä soppa voi oikeasti koostua vain vahvasta kasvisliemestä, laadukkaista kasviksista, kermasta ja hyppysellisestä sormisuolaa. Täytyy vain muistaa neljä asiaa:
  1. Kuullota sipulit/purjot aina ennen liemeen hukuttamista. Mieluiten voissa.
  2. Lisää kasvislientä vain sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.
  3. Soseuta kypsät kasvikset erillään liemestä. Näin saat tasaisimman mahdollisen lopputuloksen ja säästyt sopan liialta vetisyydeltä.
  4. Lisää kerma valmiiseen keittoon vatkattuna vaahtona. Älä kiehauta keittoa enää tämän jälkeen.
Ja avot,enää ei tarvitse syödä vetistä soppaa!


KUKKAKAALISOSEKEITTO TILLIÖLJYLLÄ (8:lle alkuruuaksi tai 4:lle pääruuaksi)

1 (500 g) kukkakaali
2 jauhoista perunaa
1 suuri purjo (250 g)
1 l vettä

n. 3 rkl kasvisfondia
1 rkl voita
2 dl kuohukermaa

TILLIÖLJY:

pieni puntti tilliä
1 ½ oliiviöljyä

1. Huuhtele kukkakaali ja irrota nuput. Kuori ja kuutioi perunat soppakokoisiksi. Halkaise purjo, huuhdo se ja leikkaa varsi 3 cm:n pätkiksi. Jätä kovat, vihreät lehdet käyttämättä.
2. Laita voimakas kasviliemi kuumenemaan kattilaan. Kuumenna voi paistinpannussa. Kuullota perunoita ja purjoa muutama minuutti.
3. Laita perunat ja purjo kiehuvaan kasviliemeen. Anna kiehua 5 min. Lisää kukkakaali ja keitä noin 15 min. Kokeile kypsyyttä haarukalla.
4. Sillä välin kun vihannekset kiehuvat, vaahdota kerma. Tee myös tilliöljy: hienonna tilli ja aja se ja öljy sauvasekoittimella tasaiseksi.
5. Valuta kasvikset ja ota liemi talteen. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää lientä vähitellen, kunnes keiton koostumus on sopiva. Kääntele kermavaahto kuumaan keittoon juuri ennen tarjoamista. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Annostele lautasille ja valuta tilliöljyä päälle.

Alkuperäinen ohje: Gölorian Ruoka & Viini 8/2011

3 kommenttia:

  1. Minulla oli ihan samat ongelmat. Rakastin kaikkien muiden ihania, tasaisia ja samettisia sosekeittoja ja sain aikaan vain surkeita paksuja soosseja täynnä sattumia. Avuksi tuli sinun vinkkiesi lisäksi siivilä eli nykyään vedän sosekeiton vielä siivilän läpi ja ah meistä on tullut kavereita - oikeastaan hyviä ystäviä.

    VastaaPoista
  2. Mitä lientä sä käytät ku kokkaat? Ku oon tässä tullu keskenäni siihen lopputulokseen että noi knorrit voi nakkaa jonnekin ydinjätteen hävityspaikkaan enkä oo koskaan kotona jaksanu oikeesti mitään liemiä ruveta keittelemään (se oliski kauheeta antaa vihannesten olla keskenään hellalla...) ni en sit oo laittanu mitään ja ihan kelvollista on tullu aina. Ja voishan tässä vaihtelun vuoks joskus kokeilla noita sun hifistelyvinkkejä sen ainaisen randomvihanne-linssit-jotain tomaattia sijaan

    VastaaPoista
  3. suolaajahunajaa: SIIVILÄ! Mikä idea! Tässä taas nähdään, miten sosekeitonkin valmistamisen voi viedä todella hifille tasolle :D

    Krista: käytän mitä sattuu löytymään, mutta mielellään niitä joka marketista löytyviä luomukuutioita (näin maanantaiaamuna vaikea muistaa nimeä...). Nyt ostin sitä liemijauhetta, mikä on ihan parasta, koska annostelu on huomattavasti helpompaa.

    Itse keitelty kasvisliemi tuntuu tosiaan aikamoiselta haaskaukselta näillä ruoan hinnoilla. Liha- ja kalaliemethän vielä ymmärrän, mutta että kasvikset? Pitäisi varmaan olla oma kasvimaa ennen kuin sellaiseen jaksaisi ryhtyä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...