Olen tänä vuonna etsinyt puolet syksystä sellaista joululimppureseptiä, jolla ei ole tarkoitus ruokkia puolikasta nukkumalähiötä. (Tiedättehän ne leipäohjeet, joissa aineksia sanellaan gramman tarkkuudella ja lopputulokseksi povataan kymmentä limppua? Lähde nyt sellaisesta vaivaamaan yhden leivän koe-erää!). Tähän mennessä tiivis googletus on tarjonnut tasan kaksi potentiaalista ohjetta. Toinen on maltainen ja vielä kokeilematta, toinen on tässä.
Löysin reseptin yllättäen Arlan sivuilta
ja tykästyin sen nopeuteen, hiivattomuuteen ja - näin valmista leipää
maistettuani - myös runsaaseen makuun ja onnistuneeseen koostumukseen.
Ainoa autenttiseen ohjeeseen tekemäni muutosliike oli vaihtaa rusinat ja
puolukat karpaloihin, mikä oli välttämätöntä, koska rusinat leivässä
ovat aina aika ällöjä ja puolukka uupui pakastimesta.
Suolaisenimelän
joululeivän voi sujauttaa joulupöytäänkin, mutta
omimmillaan se on jouluyön suolapalana, yllään vaikkapa kalapöydän tai
kinkun rääppeet. Suosittelen sivelemään sen pintaan myös ehtaa voita ja
nauttimaan sellaisenaan. Margariinit vain pilaavat tämän(kin) maun.
NOPEA JOULULEIPÄ (1 leipä)
2 dl karkeita ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl pomeranssia
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita
2 dl portteria tai tummaa olutta
2 dl kermaviiliä
2 rkl siirappia
0.5 dl karpaloita survottuna (myös puolukkasurvos käy)
1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
2. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää
joukkoon olut, kermaviili, siirappi ja karpalosurvos.
3. Voitele 1 1/2 -litrainen suorakaitteen muotoinen leipävuoka ja laita
taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Irrota leipä vuoasta ja anna jäähtyä.
Herkullisen näköinen. Pitäisikin välillä testata jotain muuta. Ollaan tänä vuonna pahasti jämähdetty Sikke Sumarin mallasleipään. Neljäs jo menossa joulukuussa...
VastaaPoistaOnko kyseessä tämä mallaslimppu? Aika saman tapaista meinasin vielä leipoa ensi viikolla :)
Poista