tiistai 18. joulukuuta 2012

LUUKKU 18: Porkkanalaatikko

Hopsan. Jouluaattoon on matkaa enää alle viikko. Nyt on hyvä ajankohta ryhtyä valmistamaan aattoillan laatikoita pakkaseen, ellei halua viettää koko aatonaattoa juuresten kuorimishommissa.


Vielä kymmenen vuotta sitten porkkanalaatikko oli suosikkini aattoillan lootatriosta,  mutta ei enää. Saan syyttää siitä ihan itseäni, sillä söin laiskempina kokkausvuosinani äitien tekemää porkkanalaatikkoa jopa kesäisin. Sitkeämpikin siinä kyllästyy, eikä oranssi eineslaatikko ole maistunut sen koomin.

Itse alusta asti tehdyt porkkanalaatikot toimivat sen sijaan vieläkin. Tähän versioon tuli vajaat pari teelusikallista raastettua inkivääriä (sen voi korvata myös hillotulla inkiväärillä) ja pinnalle rouhittuja manteleita tuomaan hieman äreämpää tekstuuria. Ei ehkä voita lanttulaatikkoa, mutta törkeän hyvää tästä tuli silti!

PORKKANALAATIKKO  (6 - 10 hengelle)

1½ puuroriisiä
5 dl vettä
1 rkl suolaa
n. 800 g (6-8 kpl) porkkanoita
2 kananmunaa
3 dl kermaa tai maitoa
1-2 tl raastettua inkivääriä
hiukan muskottipähkinää
1 tl valkopippuria

Pinnalle:
½ dl manteleita tai korppujauhoa
voita

1. Kiehauta vesi. Lisää suola ja riisi ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.

2. Kuori ja raasta porkkanat raastimen hienolla terällä. Voit käyttää myös valmista porkkanasosetta, mutta silloin rakenne (omasta mielestäni) hieman kärsii.  

3. Yhdistä jäähtynyt riisi, porkkanaraaste, munat, kerma ja mausteet. Sekoita. Kaada seos voideltuun kahden litran uunivuokaan. Ripottele pinnalle joko karkeasti veitsellä rouhittuja manteleita tai korppujauhoa. Viimeistele muutamalla voinokareella.

4. Paista 160-175 -asteisessa uunissa 1½ tuntia. Valmiin laatikon voi pakastaa ja uudelleen lämmittää, mutta ole tarkkana, ettei porkkanalaatikko pääse kuivahtamaan.


4 kommenttia:

  1. Laatikoiden teko olisi edessä torstaina tai perjantaina, aion ehdottomasti testata tätä reseptiä! Erityisesti tuo raastettu inkivääri ja mantelirouhe houkuttelevat, kiitos siis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo inkivääri oli minullekin uutta ja hallelujah miten se porkkanalaatikkoon sopiikin! Myös mantelit tuovat ruuan tekstuuriin kivaa rouheisuutta, joten suosittelen! :)

      Poista
  2. Lanttulaatikkio menee, maksalaatikko on ihan hyvää, imellytetty perunalaatikko herkku, mutta porkkanalaatikon kanssa minulla on todellisia ongelmia. Ihan kotona tehdynkin... Onneksi jouluna riittää kyllä paljon kaikkea muutakin syötävää, joten makuasioista ei tarvitse kiistellä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kyllä totta, että jouluherkkujen runsaus sallii pienen nirsoilunkin. Meillä maksalaatikko ei ole ikinä kuulunut jouluun ja hyvä niin, koska lapsuuden oksennustautitrauman jälkeen sen haistaminenkin veisi ruokahaluni!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...