torstai 6. joulukuuta 2012

LUUKKU 6: Karpalopavlova

Onnea 95-vuotias Suomi! Tässä Sulle kakku!


Vatkasin ja paistoin viime vuonna jouluaaton jälkiruokapöytään näyttävän joulupavlovan, jonka unelmankevyt koostumus päätteli täydellisesti tuhdin aterian. Tänä vuonna kopioin ideaa jo isänpäivänä ja vaihdoin täytteet jäisiin, tomusokerissa pyöriteltyihin karpaloihin ja kaneli-kinuskiin. Simppeliä, kaunista, eikä liian imelää. Ohjeen tarjosi Kotivinkin Jouluherkut 1/2012 - joskaan en voinut olla muokkaamatta marengin paisto-ohjetta omaan korvaani järkevämmäksi.

Isommalle seurueelle marenkipohja kannattaa muuten tehdä kuudesta valkuaisesta (ohje löytyy esim. joulupavlova-linkin takaa), sillä vaikka tämä pavlova oli lehden mukaan tarkoitettu kuudelle,  katosi se melkein kokonaan jo kolmenkin ihmisen suihin.



KARPALOPAVLOVA (neljälle - kuudelle)

4 kananmunan valkuaista
hyppysellinen suolaa
1 tl maissitärkkelystä
2 dl tomusokeria
nokare voita leivinpaperin voiteluun

Täyte:
2 dl kuohukermaa
3/4 dl ranskankermaa
 ½ dl sokeria
ripaus kanelia
1-2 dl jäisiä karpalota
tomusokeria

1. Kuumenna uuni 125-asteiseksi. Ota leivinpaperi ja piirrä siihen halkaisijaltaan 24 sentin ympyrä. Pane paperi toisinpäin uunipellille, jolloin ympyrän ääriviivat näkyvät läpi. Voitele ympyräkohta kevyesti.

2.  Ota puhdas, kuiva kulho. Erottele kulhoon munista valkuaiset. Varo, ettei yhtään keltuaista joudu valkuaisten joukkoon, koska silloin valkuaiset eivät vaahtoudu. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella ja lisää suola vatkaamisen aikana. Sekoita maissitärkelys tomusokeriin ja lisää seos pienissä erissä valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kun vaahto on kiinteää ja pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin, marenki on valmista.

3. Pursota tai levitä vaahto pehmeästi lusikalla leivinpaperille ympyrän sisälle. Muotoile keskelle matalampi kohta täytettä varten. Nosta marenkipohja uunin alaosaan ja paista noin 1½ tuntia. Jäähdytä ennen täytteiden lisäämistä.

4. Kun marenki on uunissa, kierittele jäiset karpalot tomusokerissa ja laita takaisin pakastimeen vähintään tunniksi.

5. Valmista kanelikinuski. Kuumenna kattilassa ½ dl kuohukermaa ja lisää siihen ½ dl sokeria. Sekoita ja anna kuplia muutaman kerran. Vähennä lämpöä ja keitä kinuskia kasaan 10-15 minuuttia. Sekoita kaneli kinuskin joukkoon. Nosta kattila sivuun odottamaan pohjan valmistumista ja lämmitä uudestaan juuri ennen pavlovan täyttöä, jotta kinuski notkistuu. (Vinkki: Voit myös valmistaa samalla kerralla isomman erän kinuskia ja tarjoilla sitä joulu mittaan esim. jäätelön kanssa).

6. Vatkaa loput kermasta jämäkäksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon ranskankerma. Kun marenkipohja on valmis ja jäähtynyt, levitä kermavaahto varovasti marengin päälle. Lusikoi kerman päälle kanelikinuskia ja koristele keollisella tomusokerikarpaloita. Tarjoile heti.

Alkuperäinen ohje: Kotivinkin Jouluherkut 1/2012


10 kommenttia:

  1. Pavlova on ihanaa ! Meillä on jo monena vuotena syöty jonkunlaista pavlovaa uudenvuodenaattona. Tänä vuonna ajattelin kokeilla taas vaihteeksi uunijäätelöä, mutta pitänee tehdä pavlova-pohja kaiken varalta viereen...
    Niin, ja kannattaa tehdä iso ! Sitä syö tähteinäkin mielellään :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana uudenvuoden perinne :). Pavlova on varmaan ainoa kakku, jonka osaan tehdä HYVIN, joten olen sitä myös aika moniin juhliin väkertänyt. Vähän on joskus jo kyllästyttänytkin.

      Uunijäätelöä en sen sijaan ole ikinä tehnyt. Täytyisi!

      Poista
  2. Upea! Rakastan marenkia ja voisin tehdä pavlovaa kesät talvet. Hyvä idea myös itsenäisyyspäivään. Minäkin tein jouluisen version pari vuotta sitten, mutta seuraavaksi voisin kokeilla karpaloita. Ehkäpä uudeksi vuodeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelmana pavlovassa on vain se, ettei sitä viitsisi ihan joka juhlaan tehdä, vaikka se sopiikin muuttuvine täytteineen kaikkiin tilanteisiin. Tätä karpaloa kannattaa kyllä testata :).

      Poista
  3. Rakastuin marenkiin Brita-kakun kautta, kyllä kelpaisi nyt tuo karpalopavlovakin ;) kaunis tarjoiluastia, mistä olet hankkinut sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakkualusta on Indiskasta ja hankittu ihan tänä syksynä. Niitä voi siis vielä olla myynnissä :)

      Poista
  4. Mah-ta-va!
    Joulun jälkkäri on tässä.

    VastaaPoista
  5. Ihanaihanaihanaihanaihana!
    Makea mareki ja kirpeä karpalo on varmasti mahtispari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Kakku oli niiiiiin suussa sulavaa, vaikka itse leuhkinkin. Mietin jo, että noista aineksista voisi kasata nopean jälkkärin myös annoskulhoihin, jos ei ehdi kokonaista kakkua kasaamaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...