lauantai 15. joulukuuta 2012

LUUKKU 15: Piparipopsit

Piparipopsit - pirun popsit.

Uskon salaliittoteoriaan, jonka mukaan kaikki lehtien, kirjojen ja blogien valokuvissa keimailevat keksi- ja kakkutikkarit ovat oikeasti nätisti koristeltua styroxia. Nättejä kuin mitkäkin, mutta eihän niistä kukaan saa syötäviä JA kasassa pysyviä.


Ei ainakaan eräs, joka seisoi näitäkin piparipopseja tehdessään jossain vaiheessa keskellä keittiötä käsissään pelkät tyhjät tikut ja sukillaan tikkujen päistä maahan plörähtäneet, juuri kuorrutetut popsit. Tätä ennen sama tyyppi oli polttanut jo yhden satsin valkosuklaata mikroon, tiputtanut piparipalleron tulikuumalle liedelle ja kuorruttanut muut popsit niin rumiksi, että sai hyvästellä suunnitelmat eteerisen kauniista lähikuvista (niitä kuvia voi muuten ihailla Makeaa murmelin täydeltä -blogissa, josta popsien reseptikin on).

Mutta bloggaako tämä kyseinen henkilö popseistaan? Tottakai, koska erheistä huolimatta maku oli mitä mainioin. Toivottavasti seuraavalla tekijällä on enemmän tuuria ja taitoa!

PIPARIPOPSIT (10 keksitikkaria)

200 g piparkakkuja
100 g appesiinituorejuustoa (Valio Viola)
150 g valkosuklaata
strösseleitä ym. tilpehööriä koristeluun

1. Rouhi piparit hienoksi monitoimikoneessa. Lisää appelsiinituorejuusto ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista massaa. Voit joutua vähän lusikalla avittamaan, jos seos paakkuuntuu koneen reunoille eikä sekoitu kunnolla.

2. Pyörittele massasta palloja ja laita jääkaappiin kovettumaan muutamaksi tunniksi. Kylmä massa on helpompi kuorruttaa.

3. Sulata valkosuklaa kattilassa vesihauteessa. Työnnä piparipallot tikkuihin (tai voit käyttää grillivarrasta tms. apuna, jos tarkoitus on laittaa popsit tikkaritikkujen sijasta esim. paperivuokiin).

4. Lusikoi sulaata jokaisen piparipallon päälle ja kopistele ylimääräiset pois. Anna suklaan jähmettyä minuutti ja koristele popsit sen jälkeen haluamallasi tavalla. Aseta valmiit popsit johonkin pystyasentoon (esim. pastalävikön reikiin), jotta suklaa jähmettyy tasaisesi.  Jos haluat irrottaa tikut popseista ja asetella pieniin paperivuokiin, onnistuu se parhaiten haarukalla auttaen.


11 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä ja resepti kuulostaa herkulliselta, mutta... uskaltaakohan tuota tällainen univelkainen säheltäjä edes lähteä kokeilemaan ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en taida uskaltaa tehdä noita enää ikinä :D

      Poista
    2. Mulla on yksi puoliksi syöty piparitalo, tuorejuustoa ja suklaata. Kaapista löytyy strösseleitä ja tikkuja. Toivota onnea - tästä se lähtee.

      Poista
    3. Lopputuloksen näet halutessasi täältä : http://www.facebook.com/pages/Ja-kaikkea-muuta/290501567735601

      Poista
    4. Hei, hienostihan ne onnistui :)

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä! Mulla ois tuolla jääkaapissa omatekemää vegaanista maapähkinävoila maustettua piparkakkutaikinaa, josta voisin tällasia tehdä. Eikun kehittelemään siis vegaanista vaihtoehtoa itselleni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, maapähkinävoilla maustetut piparkakut kuulostavat hyvältä! Taikina sopii varmasti popseihinkin. :)

      Poista
  3. En ole mikään pro-popsien tekijä, mutta olen huomannut muutaman asian, jotka helpottavat popsien onnistumista.
    - eri keksit/taikinat tarvitsevat hyvin eri määrän kostuketta eli tuorejuustoa. Itse tykkään lisätä massaan tuorejuustoa ensin enemmän ja sitten noin rkl kerrallaan ja sekoittaa massaa käsin (hanskat kädessä :) niin saan hyvän tuntuman, eikä massasta tule liian pehmeää, muuten se ainakin menee läpi tikuista. Liian pehmeä taikina on mahdoton. Veikkaisinpa, että tuota tuorejuuston määrää kannattaa siis kokeilla säätää...
    - tikut kannattaa ensin "liimata" popseihin eli sulattaa pieni määrä kuorrutetta, kastaa tikkujen päät kuorrutteeseen reilu seuntin matkalta ja tökätä popsiin ja odottaa, että jähmettyy kunno<lla (kylmässä). Tämä kuorrute edesauttaa etteivät popsit putoa. Edellyttäen että massa pysyy ylipäänsä koossa.
    - styroksin puuttuessa olen tökkinyt popseja myös nurinperin olevaan munakennoon, popsit jäävät näin aika pystyyn, sillä kovin kallellaan olevien popsien tasapainopiste siirtyy keskeltä tikun nokasta reunalle päin ja se saattaa lisätä tikusta putoamisherkkyyttä

    Popsien teko ON haastavaa. Olen esimerkiksi luopunut kokonaan valkosuklaalla kuorruttamisesta ja siirtynyt simply meltseihin, sillä valkosuklaa ei jähmety KOSKAAN! vaan valuu nätisti tikkua pitkin ympäri keittiötä vielä vartin kuorruttamisen jälkeenkin.

    (Pitäisi ehkä blogata popseista jossain vaiheessa itsekin, hello kitty popsista kuva blogissa on, ohje puuttuu vielä)

    Ihana joulukalenteri! Ihanaa joulunodotusta sinne :) ei tarvitse enää kauaa odotella...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos tuhannesti näistä mahtavista neuvoista! Toivottavasti seuraava piparipopsileipuri huomaa lukea myös nämä kommentit. Mun omat popsikokeilut taisivat toistaiseksi nimittäin olla tässä, ainakin muutamaksi toviksi :D.

      Ihanaa joulunodotusta sinullekin :)

      Poista
  4. No hei mä nostan hattua jo siitä että lähdit testaamaan tuota kuorruttamista!
    Itse olisin syönyt pelkkää pyöriteltyä mössöä/massaa. Joka kuulostaa törkeän hyvältä! Kerran tein niitä Domino-keksipalleroita ja ne mä vaan pyörittelin kaakaojauheessa. Voisi ehkä toimia tässäkin. Tai tomusokerissa pyörittely?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on kyllä ideaa. Ja varmaan myös suklaalla kuorruttaminen luonnistuisi, jos unohtaisi nuo tikut ja laittaisi kaikki pallerot vain suosiolla vuokiin. Mmmmmm, keksisuklaaryffeleitä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...