maanantai 23. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERIN LUUKKU 23


Jälkkärilistojen kaunistus crème brûlée solahtaa juhlaan kuin juhlaan, eikä sen klassinen maku kaipaa mielestäni tuunausta näin joulunakaan. Less is more. Jos jotain jouluista bruleeseeni kuitenkin haluan, en sotke massaan kanelia tai glögiä vaan nautin valmiin annokseni glögisiirapin kera.  Sellainen syntyy hetkessä desistä glögiä ja 3/4 desistä sokeria.


CRÈME BRÛLÉE (kuudelle)


½-1 vaniljatanko
3 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
4 keltuaista
½ dl hienoa ruokokidesokeria

Pinnalle:
hienoa ruokokidesokeria

Halkaise vaniljatangon puolikas. Kaavi sen sisus (siemenet) leikkuuveitsen hamarapuolella. Laita ne ja tanko kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa. Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen.

Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä hetkisen kevyesti. Kaada kuuma kermamaito munamassan joukkoon ohuena nauhana. Sekoita koko ajan hyvin, mutta älä vatkaa liikaa ettei pinnalle muodostu vaahtoa.

Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin. Nosta annosvuoat syvälle uunipannulle. Siirrä uuniin. Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se ulottuu annosvuokien puoliväliin. Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 20 - 25 min. Ota uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä, mutta ei vielä kovaa. Anna jäähtyä jääkaapissa 2 - 3 tuntia.

Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle ruokokidesokeria. Paahda jälkiruokiin karamellimainen, rapea pinta kaasupolttimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...