18. luukun taakse kätkin vuosi sitten julkaisematta jääneen kuvan ja reseptin herkkuihin saaristolaisleipiin. Nuo tummanpuhuvat limput ovatkin varsinaisia joulupöydän sulostuttajia ja soma pari graavikalan tai vaikka smetanasillin kanssa. Mätiä, sipulisilppua ja smetanaa nyt tietenkin unohtamatta. Mmmmm.... smetanaaa....
Leipä on myös käytännöllinen ruokalahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea. Ylinätti leipäpaketti syntyy esimerkiksi siten, että kääräisee pahvisen kertakäyttövuoan ympärille kauniin keittiöpyyhkeen. Leivät kannattaa vain muistaa valmistaa jo hyvissä ajoin ennen lahjojen vaihtoa, sillä mehevimmillään saaristolaileipä on vasta 2 - 4 päivää paiston jälkeen.
SAARISTLAISLEIPÄ (3 KPL)
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
Siirappivesi voiteluun:
1½ dl vettä
½ dl siirappia
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon siirappi ja hiiva.
Mittaa muut kuiva-aineet ja n. 5 dl vehnäjauhoja isoon astiaan. Lisää joukkoon piimäseos. Sekoita, lisää loput jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi.
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa uunin keskitasolla 1½ tuntia. Sen jälkeen voitele leivät siirapista ja vedestä sekoitetulla siirappivedellä. Tämän jälkeen paista leipiä vielä puoli tuntia. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.
Pssst! Seuraa blogiani Bloglovinissa, Facebookissa, Blogilistalla, Pinterestissä sekä Instagramissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti